Novú výšku preddavkov na zdravotné poistenie treba zaplatiť do 8. 2.

29.01.2014 Bratislava

Bratislava 29. januára (TASR) - Samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatitelia musia novú výšku preddavku na zdravotné poistenie za január tohto roka zaplatiť do 8. februára. Od januára 2014 sa totiž mení minimálna výška odvodov na zdravotné poistenie, ktorá sa odvíja od výšky priemernej mesačnej mzdy.

"Od januára sa menil aj minimálny a maximálny preddavok na poistné. Minimálny preddavok je v sume 56,35 eura, v prípade osôb, ktoré majú zníženú sadzbu poistného, je to suma 28,17 eura," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková. Maximálny preddavok je 563,50 eura, v prípade osôb so zníženou sadzbou poistného je to 281,75 eura.

Samostatne zárobkovo činným osobám, ktorým vlani zdravotné poisťovne vykonali ročné zúčtovanie poistného za rok 2012 z príjmov z podnikania, konkrétnu sumu preddavku na poistné na rok 2014 oznámili vo výkaze nedoplatkov alebo v oznámení o výsledku ročného zúčtovania poistného.

Ako pripomína zdravotná poisťovňa Dôvera, preddavky treba platiť riadne a včas, v opačnom prípade sa nedisciplinovaní platitelia môžu objaviť v zozname dlžníkov. Dlžníci majú u lekára či v nemocnici nárok iba na neodkladnú život zachraňujúcu zdravotnú starostlivosť. Plánovanú zdravotnú starostlivosť ako napríklad kúpele im zdravotná poisťovňa neuhradí, upozorňuje Dôvera.
 

Vyberte región